Haal het oerwoud in je kamer

In de moderne inrichting worden natuurlijke materialen steeds populairder. Vaak zijn deze ook een verrijking voor je interieur omdat ze duurzaam en mooi zijn. Uit het oerwoud komen twee van die producten die nog weleens verward worden:

- Bamboe
- Rotan

Bamboe

Deze grassoort lijkt weinig op de groene sprietjes in de gemiddelde Nederlandse tuin, maar is er wel mee verwant. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Het is ook eenvoudig om een plantage aan te leggen, omdat bamboe nadat het is geoogst weer begint te groeien vanuit de wortels. De stengels zijn zo hard dat insecten en ziektes nauwelijks invloed hebben op de plant. Na het oogsten en drogen kan bamboe in principe voor meubels en andere items worden gebruikt. De stengels van de bamboe zijn hol waardoor een meubel verrassend licht is in verhouding met andere materialen die voor meubels worden gebruikt.

Rotan

Rotan wordt in ons land nog wel eens vergeleken met riet of bamboe. Het lijkt echter op geen van beide materialen. Rotan is een liaan uit het tropische oerwoud. Gelet op de wijze waarop rotan groeit, is het logisch dat de plant zeer buigzaam is omdat deze langs bomen omhoog moet klimmen naar het licht. De plant is ook enorm sterk en kan gevlochten vrijwel overal voor gebruikt worden. Het grote verschil met bamboe is dat rotan niet hol is. Een meubelstuk van rotan weegt derhalve vaak hetzelfde als een exemplaar van hout. Rotan wordt vaker toegepast in ornamenten zoals manden en dienbladen. De laatste tijd is een rotan lamp in huis ook helemaal in. Deze past bij de trend van natuurlijke materialen en gaan erg lang mee. In combinatie met een witte schommelstoel ga je echt voor iets anders dan doorsnee.

Hoe moet je rotan onderhouden?

Rotan komt uit het oerwoud en ook in je huiskamer zal je met deze afkomst rekening moeten houden. Ondanks de sterkte van het materiaal kan het uitdrogen en dan knappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een rotan lamp overdag bijna constant in de zon hangt. Bij verlichting binnen komt dat overigens zelden voor. In het regenwoud is het warm, maar ook vochtig en rechtstreeks zonlicht is voor lianen een zeldzaamheid. Indien je lang plezier wilt hebben van je rotan spulletjes moet je deze derhalve uit de zon houden. Vocht krijgen ze in onze woonkamers ook niet genoeg. Dat kan je oplossen door rotan producten gemiddeld 1 keer per maand te hydrateren met een meubelpoets die veel olie bevat. Hierbij kan je denken aan sinaasappel of citroen. Het houdt rotan glanzend en sterk.

Weetjes over rotan

Rotan wordt soms ook met riet aangeduid omdat er verschillende onderdelen worden gebruikt onder verschillende namen. Rotan is echter altijd afkomstig van dezelfde liaan. Bekende aanduiding zijn: - Pitriet: dit is het binnenste van de liaan. Het wordt vooral gebruikt bij de afwerking van stoeien omdat het zachter is dan de gehele stengel. - Wikkelband: deze bredere en stevige vorm is onder andere geschikt bij het vlechten van bijenkorven en matten. Het is sterk en kan zelfs buiten gebruikt worden hoewel dat niet aan te raden is voor standaard rotan. - Vlechtband: hiermee worden vooral ornamenten en kleinere zaken zoals rotan lampen gemaakt.